Begrafenisliedjes

Begrafenisliedjes zijn voor veel volkeren een traditie. Zang begeleidt de overledene naar de volgende plaats. In Afrika is het gebruikelijk om herdenking af te wisselen met dans en zang rond de kist. Dit gebeurt ook met een Creools Surinaamse begrafenis. Naast het wassen van de overledene zullen nabestaanden, vrienden en bekenden hem of haar dansend naar het graf begeleiden.

Traditioneel Nederlands

Een traditionele Nederlandse uitvaart vindt plaats in een kerk of de aula van een uitvaartcentrum. In een kerk zingt vaak het koor stemmige liederen. Afhankelijk van het geloof wordt vaak het Ave Maria of een Psalmen ten gehore gebracht.

In de aula van een uitvaartcentrum kan vrijwel van alles worden geregeld en men kan dan ook de meest uiteenlopende begrafenisliedjes horen. Als een liedje niet aanwezig is, dan kunnen de nabestaanden dit zelf regelen door een liedje te branden op een cd, zodat er naar geluisterd kan worden.

Top 100

Er bestaat zelfs een begrafenisliedjes top 100. Daarin vindt u de meest gevraagde nummers. Het genre is zeer uiteenlopend. Van klassiek tot popmuziek en van religieuze liederen tot Nederlandstalig. Voor een ouder iemand wordt vaak muziek van Vera Lynn of Louis Armstrong gevraagd, terwijl voor een jongere overleden motorrijder Stairway To Heaven van Led Zeppelin gedraaid. Daarnaast is het gebruikelijk om ook muziek te laten horen waar de nabestaanden troost bij vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>