Crematie

Crematie heeft sinds de jaren 60 aan populariteit gewonnen. Tegenwoordig worden iets meer dan 50% van de overledenen gecremeerd in plaats van begraven. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn:

  • een crematie is goedkoper
  • een crematie kan heel stijlvol zijn
  • een crematie kan in de avonduren plaatsvinden
  • een crematie wordt gehouden vanwege geloofsovertuiging

Net als bij een begrafenis kan er op verschillende wijzen invulling gegeven worden aan een crematie. Zo zal er een bijeenkomst zijn voor de nabestaanden en belangstellenden in het uitvaartcentrum, waarbij ruimte is voor herdenking en bezinning in de vorm van muziek en toespraken.

Crematie in de avond

Sommige uitvaartcentra bieden tegenwoordig een avondcrematie aan. De oprijlaan naar het uitvaartcentrum wordt dan vaak verlicht met kaarsen, fakkels en vuurpotten. Ook de verlichting in het uitvaartcentrum is aangepast. Het geeft een serene sfeer, waarbij afscheid nemen een andere betekenis krijgt.

Crematie uit religieuze overwegingen

Er zijn religies waarbij na de dood gekozen wordt voor het cremeren van de overledenen, zoals het hindoegeloof. Mensen die de Islam of het Joodse geloof aanhangen, zullen dit niet doen. Hun religie staat alleen een teraardebestelling toe in eenvoudige vorm.

Crematie kosteffectief

Een standaard crematie is goedkoper dan de goedkoopste begrafenisoptie. Dit heeft te maken met de kosten voor het onderhoud van het graf, alsmede de grafrechten die normaalgesproken voor 15 jaar moeten worden afgekocht indien men voor een begrafenis kiest. Wanneer de 15 jaar bijna om zijn, krijgen de nabestaanden de mogelijkheid om de grafrechten te verlengen of om het graf  “op te ruimen” en zo plaats te maken voor anderen.

Moderne kisten en crematie

Vandaag de dag zijn er doodskisten in alle vormen en maten. Sommige zijn milieubewust, andere rijkelijk geschilderd. Indien men kiest voor een niet standaard kist en men prefereert een crematie, dan dient vooraf informatie ingewonnen te worden of het crematorium van keuze het materiaal wel kan verbranden. Niet elk crematorium kan namelijk alle materialen verwerken.

Wat te doen met de as na de crematie

Na de crematie van de overledenen wordt de as van de overledene overhandigd aan de nabestaanden. De nabestaanden hebben in Nederland de keuze om de as:

  • te begraven
  • uit te strooien
  • in een herdenkingsmuur te plaatsen
  • thuis in een urn te bewaren
  • te verwerken in een herdenkingssieraad

Steeds meer nabestaanden kiezen ervoor om een gedeelte van de as te bewaren. Fraai vormgegeven urnen kunnen als kunstwerk in het interieur worden verwerkt. Daarnaast is het tegenwoordig mogelijk om een gedeelte van de as te verwerken in bijzonder fraai vormgegeven sieraden. Men kan denken aan een hanger aan een ketting, maar ook een armband of zelfs een ring.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>